Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház

Vasárnap lesz a 34. “Pro Familia” Családi Síverseny

Március 4-én, szombaton lesz a Városi Alpesi Síbajnokság 2. fordulója, a Nagy Mihály pálya alsó szakaszán. A kétfutamos műlesiklás 12 órakor kezdődik, de azalatt is zavartalanul használhatóak a sípályák. Vasárnap, március 5-én, 11:30-tól pedig az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező Madarasi hargitai rendezvényt, a 34. „Pro Familia” Családi Síversenyt tartják, ahová minden síelni szerető családot nagy szeretettel várnak a szervezők. Az egyfutamos megmérettetés a Súgó pályán lesz.

A Családi Síversenyt 1984-ben régi székelyudvarhelyi sízők kezdeményezték, és a sportszerető családok ünnepének szánták. Általa átörökítődik a következő generációkra a sport és a természet szeretete, a nagyszülők, szülők és unokák közös sportélménnyel lehetnek gazdagabbak, ugyanakkor a közös cél – a játékon és szórakozáson túl – a családi szálakat is erősíti.

Az induló csapatok tagjai lehetnek szülők és gyerekek, házaspárok, nagyszülők és unokák, akár gyermekként induló felnőttek is. A szabályok szerint minden versenyzőnek be kell érnie a célba, és családonként a legjobb 5 idő eredményét veszik figyelembe. Az ötnél kevesebb versenyzővel induló családok esetében minden versenyző eredménye számít. A versenypálya rendszerint rövid, kevés kapuval, hiszen unokáknak, nagytatáknak, nagymamáknak is balesetmentesen kell beérkezniük a célba.

Bár alapvetően 2, 3, 4 és 5 tagú családok jelentkezését várják a szervezők, az elmúlt évtizedek alatt szép számmal indultak 7, 8, és 9 tagú csapatok is. A verseny közel három évtizede alatt a „népességi statisztikát” a Berki család vezette 9 taggal, őket követték az Elekesek és az Imetsek 8 fős családdal, az Orbánok és a Keszler család is 6 taggal versenyzett. A hagyományok szerint mindig a legnépesebb család viheti haza a vándorkupát.

Az elmúlt évek során közel 200 család vett részt a versenyen, köztük többen olyanok is, akik már húsznál is több alkalommal versenyeztek a Családi Síversenyen. A szervezők nagy örömére nagyon sok olyan versenyző is akad, aki még gyerekként siklott a nyolcvanas években itt, és mára már saját gyerekeivel érkezik.

Környékbeli látnivalók