Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház Súgó Vendégház

Fáklyás síeléssel emlékeztünk a nemzet hőseire

A hegyen is megemlékeztünk a szabadságharc és forradalom 169. évfordulójáról: a Madarasi Hargitán mintegy kétszáz kokárdás síelő énekelte tábortűz fénye mellett a himnuszainkat, és fogadtuk közösen, hogy „rabok tovább nem leszünk”. Zászlókkal és fáklyákkal a kezekben, hosszú, kígyózó sorban siklottak a környékbeliek, valamint a magyarországi sízők.

A szabadságharc és forradalom hősei előtt tisztelegtünk a Madarasi Hargitán is: a sötét hegy csendjében tisztán csengett a magyar- és a székely himnusz, tábortűz ropogása biztosította a zenei aláfestést, s az egybegyűltek közösen ismételték a Nemzeti dal sorait.

Szép számban összegyűltek olyan emberek, akik a hegy szeretetéért vannak itt, akik a hétköznapokban is itt vannak, hétvégenként itt síznek, szeretik a hegyet, imádják annak a szellemét, és azt, amit maga a hegy ad. A székelyek szent hegyén valahogy egy picit másképp hangzik a magyar és a székely himnusz, itt az emberek szíve is másképp dobban” – fogalmazott Györffy Károly, a rendezvény egyik szervezője.

A székely ruhához ezúttal nem ráncos csizma, hanem síbakancs dukált, s a fáklyás menet tagjai sílécen emlékeztek a nemzet hőseire. A különleges megemlékezés számos magyarországi és székelyföldi síelőnek szerzett életre szóló élményeket, s ahogy ígértük, a rendezvényből hagyományt teremtünk.

Szezonzárásról azonban még nincs szó: a mintegy félméteres havon márciusban is lehet síelni, s a felvonókat április elején is üzemeltetjük.

Környékbeli látnivalók